Hospital Universitari de la Santa Creu

Donació de teixits

|Alt Imatge|

L'Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic és un centre autoritzat per a l'extracció i donació de teixits. Això vol dir que garanteix a qualsevol persona que hi mori el dret a donar els seus teixits perquè aquests ajudin a curar i millorar la vida d'altres persones. Els teixits són estructures formades per un conjunt de cèl·lules semblants que tenen una funció concreta. Per exemple, les còrnies, les vàlvules, els ossos o la pell.

Què vol dir ser donant de teixits?

Ser donant de teixits és un acte altruista que fa una persona després de la mort. En la donació s'obtenen teixits sans per trasplantar-los a persones els teixits de les quals han deixat de funcionar a causa d'una malaltia. En la majoria de situacions no hi ha medicaments per curar-los i el trasplantament és l'única via per poder-los reparar. Per exemple, es necessita un trasplantament d'ossos per joves que han passat un càncer o tenen malformacions a la columna vertebral. O calen vàlvules cardíaques en nadons que neixen amb problemes de cor i no podrien sobreviure. O es requereix una donació de còrnia per persones que perden la vista a causa d'un accident. En aquests i d'altres casos és necessari un trasplantament de teixits.

Qui pot ser donant de teixits?

Tot i que hi ha alguns criteris d'exclusió, en principi tothom pot ser donant. Cal que la persona interessada ho hagi expressat prèviament en vida, que tingui el carnet de donant o que la família en doni el consentiment després de la defunció. Serà el professional sanitari qui avaluarà l'historial clínic que, juntament amb l'entrevista familiar, determinarà si el difunt és apte o no per a la donació. Finalment, serà el personal especialitzat del Donor Center -entitat nascuda de l'aliança entre el Banc de Sang i Teixits i l'Hospital Clínic de Barcelona-, qui s'encarregarà de l'extracció en els mateixos quiròfans del CHV.

L'extracció es fa sempre amb el màxim respecte cap al difunt i amb la millor cura possible dels seus teixits. No afecta a l'aspecte del donant i tot el procés funerari continua sense alternació ni retards. Els teixits donats es conserven al Banc de Teixits de Catalunya, des d'on s'envien als hospitals per atendre els malalts.