Professionals del CHV-FHSC participen en la redacció d'un llibre sobre fisioteràpia i fragilitat

El Dr. Jordi Amblàs i les fisioterapeutes Marta Sayol, Carme Bajo i Lídia Boix de l’Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic han participat en la redacció del Llibre blanc: fisioteràpia i fragilitat  editat pel Consejo General de Colegios de Fisioterapeutas de España i redactat per una quinzena d’experts.


La fragilitat és una condició que afecta aproximadament el 15 % de les persones majors de 65 anys i que es caracteritza per una pèrdua o deteriorament en la funció i una disminució de la reserva fisiològica de múltiples òrgans i sistemes provocant un major risc de caigudes, hospitalització, dependència, institucionalització i mortalitat. Es pot abordar de forma eficaç implementant intervencions de manera precoç per prevenir, endarrerir o fins i tot revertir l'estat de fragilitat i aquí és on la fisioteràpia hi té un paper destacat promovent actituds que evitin el sedentarisme i pautant exercici terapèutic multicomponent d'una forma individualitzada. Amb aquestes accions és possible millorar la funcionalitat, reduir el risc de dependència i promoure un envelliment actiu i saludable.

Aquest 2024 s'ha publicat el Libro blanco: Fisioterapia y Fragilidad editat pel Consejo General de Colegios de Fisioterapeutas de España (CGCFE) que aborda la fragilitat des de la seva fisiologia, detecció i categorització. Posteriorment es presenten solucions que la Fisioteràpia ofereix en la prevenció i la lluita contra aquesta síndrome, amb l'objectiu de ser revertida o almenys atenuada.

El llibre s'estructura en quatre capítols. El primer fa una introducció a la fisiologia de l'envelliment i el procés de fragilitat. El segon capítol centrat en la detecció i categorització de la fragilitat, està coordinat pel Dr.Jordi Amblàs, que n'és coautor, juntament amb Lídia Boix, Marta Sayol i Mª.Carme Bajo, de l'hospital Universitari de la Santa Creu i Javier Jerez-Roig, professor de la UVic-UCC i assessor de recerca del Col:legi de Fsioterapeutes de Catalunya. El tercer capítol del llibre parla de l'abordatge interdisciplinari de la fragilitat en l'adult d'edat avançada, i el quart, en el qual ha participat Pau Farrés, professor de la UVic-UCC fa referència a la prescripció de l'exercici terapèutic.

En un context en què els fisioterapeutes s'enfronten a nous rols i desafiaments en la prevenció, promoció i tractament de la fragilitat, aquest llibre proporciona respostes fonamentades i actualitzades. Amb un enfocament integral, l'obra contribueix al desenvolupament continu dels professionals de la fisioteràpia, tot consolidant la seva posició actual en la millora de la qualitat de vida de la població.

Compartir: