L’HUV incorpora un segon TAC d’última generació

L'Hospital Universitari de Vic ha posat en marxa aquest mes un nou aparell de tomografia computada per substituir el més antic i disposar així de dos TAC de tecnologia avançada. L'equipament inclou prestacions d'intel·ligència artificial que permeten augmentar la qualitat de l'estudi, amb imatges més precises, i reduir significativament la dosi de radiació que rep el pacient.


L'equip de professionals del Servei de Diagnòstic per la Imatge del Consorci Hospitalari de Vic compta des de la setmana passada amb un nou aliat per realitzar proves de tomografia: un segon TAC d'última generació que millora les prestacions que ja oferien els dos aparells instal·lats actualment.

Entre les característiques més destacades del nou TAC es troba la integració d'eines d'Intel·ligència Artificial (IA) en tot el procés d'estudi, des del posicionament del pacient i la reconstrucció de la imatge fins al postprocés o interpretació. D'aquesta manera, s'obtenen imatges d'alta definició i es millora la qualitat de l'estudi, a més de facilitar la tasca dels professionals i reduir la dosi de radiació (fins a un 50% respecte l'aparell més recent). La captació de la imatge, a més, es fa de manera ràpida i precisa: en només 12 segons l'aparell pot generar imatges de tot el cos de tan sols 1 mil·límetre d'amplada.

Fins ara, l'Hospital Universitari de Vic disposava de dos TAC, un instal·lat l'any 2020 i un altre el 2008. Amb la incorporació del nou aparell, que va entrar en funcionament el dilluns 12 de desembre per substituir-ne el més antic, el centre tindrà dos equips d'última generació de 128 talls, amb els quals podrà donar servei a tota la comarca d'Osona. El dos equips permetran diagnosticar amb més precisió i garantir l'activitat amb els terminis, qualitat i seguretat desitjables. Es preveu que els dos TAC puguin assumir una activitat programada d'un mínim de 60 exploracions al dia, el que ajudarà a augmentar la capacitat diagnòstica del servei i reduir les llistes d'espera.

Una millor qualitat d'estudi

Una de les prestacions que ofereix el sistema d'intel·ligència artificial del nou equip és l'automatització del posicionament del pacient a la taula on es fa l'exploració. Durant la prova, una càmera el detecta i el col·loca correctament sense necessitat que el professional hagi d'entrar novament a la sala per fer-ho de forma manual. Així, es millora la qualitat de l'estudi i disminueix la dosi de radiació, en tant que s'eviten repeticions quan no s'ha obtingut una imatge correcta.

Imatges en temps real en tres dimensions

El nou TAC incorpora tecnologia d'escòpia 3D per veure en temps real l'interior del cos del pacient, un avenç de gran utilitat per a la realització de proves d'Intervencionisme. Si bé el TAC incorporat fa dos anys ja permetia fer escòpies en 2D, disposar d'imatges en tres dimensions millorarà la detecció de nòduls, el que facilitarà procediments com les puncions de tumor al pulmó per fer una biòpsia, una intervenció que requereix control i precisió.

Més prestacions en els estudis cardíacs

La incorporació del nou equipament aportarà millores en diferents àmbits com Urgències, Neurologia, Oncologia, Intervencionisme i, en especial, en l'àmbit de Cardiologia. En aquest sentit, el nou TAC integra un sistema que facilita encara més la correcció del moviment coronari, necessària per a sincronitzar la captació d'imatge amb el batec del cor en proves com l'AngioTAC. D'aquesta manera, no caldrà disminuir tant la freqüència cardíaca del pacient per a poder-li realitzar un estudi coronari.

El nou equipament és de General Electric i ha tingut un cost de 578.000 euros. La instal·lació del nou aparell també ha comportat treballs per ampliar l'espai on s'ubica, amb un import de 160.000 euros.

La incorporació del nou TAC a l'Hospital Universitari de Vic, vehiculitzada pel Servei Català de la Salut, s'ha finançat amb fons europeus a través del Pla d'Inversió en Equips d'Alta Tecnologia (Pla INVEAT) impulsat pel Ministeri de Sanitat. Aquests fons també permetran al CHV finançar la renovació de l'aparell de Ressonància Magnètica del centre, prevista per l'any 2023, i continuar així amb el procés constant de renovació de les instal·lacions de Diagnòstic per la Imatge.

Compartir: