La importància d’acompanyar i cuidar les persones en situació de malaltia o final de vida

Amb motiu del Dia Mundial de les Cures Pal·liatives, volem compartir amb vosaltres els aspectes claus del nostre model i donar a conèixer la gran tasca que realitzen els professionals que integren la Unitat de Cures Pal·liatives.


La Unitat de Cures Pal·liatives de l'Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic atén a persones en situació de malaltia crònica avançada. Ho fa de manera integral i continuada, a través d'un model centrat en atendre les necessitats físiques, emocionals, socials i espirituals derivades de la situació de malaltia.

Els professionals que integren la unitat treballen per identificar de forma precoç les persones que necessiten aquest tipus de cures i promouen unes cures pal·liatives universals amb treball col·laboratiu entre l'atenció primària, domiciliària i hospitalària. Cada any, atenen prop de 350 pacients i al voltant de 250 pacients pal·liatius són atesos a domicili per l'equip de PADES.

Guarint cors i comunitats

El lema escollit per a la campanya del Dia Mundial de les Cures Pal·liatives 2022 és 'Guarint cors i comunitats'. L'experiència amb el dolor i la necessitat de cuidar uneixen les persones d'arreu del món. La pandèmia o conflictes bèl·lics han causat i estan causant la mort de moltes persones, fet que acaba tenint un impacte i ocasionant patiment també en el seu entorn. En aquest sentit, promoure un dol saludable és essencial per a la resiliència i la creació de benestar.

Promovem la igualtat d'oportunitats en l'accés a les cures pal·liatives qualitat

Amb motiu del Dia Mundial de les Cures Pal·liatives (8 d'octubre), des de l'HUSC aprofitem per recordar la importància d'unes cures pal·liatives d'accés universal, per a totes aquelles persones que ho necessitin, independentment de quina sigui la seva malaltia, de l'edat o del lloc de residència.

El nostre model d'atenció integral pal·liativa se centra en atendre les necessitats de la persona derivades de la situació de malaltia, i s'adreça no només a pacients oncològics, sinó que "cal anar més enllà i garantir que també hi puguin tenir accés persones amb altres malalties cròniques", asseguren des de l'HUSC.

Un dels grans reptes del sistema és la implementació d'un model de cures pal·liatives col·laboratiu i coordinat entre els diferents nivells assistencials del territori, per donar una resposta adequada a aquests pacients més enllà de les unitats especialitzades com la de l'HUSC: "S'han d'integrar els equips especialitzats amb els equips generalistes de l'atenció primària, domiciliària i hospitalària, tots hi tenim un rol rellevant".

En els darrers anys, tant a l'HUSC com a la resta de Catalunya, el model ha avançat cap a estratègies d'identificació precoç: "Detectar de forma primerenca els pacients que necessitaran una atenció pal·liativa facilita poder planificar amb temps que aquella persona acabi tenint el recurs que requerirà, adaptat a les seves necessitats específiques". Quan l'atenció pal·liativa s'ofereix de manera precoç, permet iniciar un procés de planificació anticipada de l'atenció (PDA) a partir dels valors i preferències de la persona, facilitant que rebi els tractaments més adequats al seu estat de salut.

Compartir: