Comença la campanya de vacunació contra la COVID i la grip a les residències

Els professionals sanitaris i de l’àmbit de la dependència, les persones que viuen a les residències i els majors de 80 anys ja es poden vacunar a partir d’avui a Osona de la COVID-19 i de la grip. Avui s’ha donat el tret de sortida a la residència El Nadal de Vic, on ja va començar la vacunació contra la COVID-19 el mes de desembre del 2020.


El Departament de Salut ha iniciat avui a Osona la vacunació de la segona dosi de record contra la COVID-19 i la campanya de vacunació contra la grip d’aquesta tardor. La residència El Nadal de Vic ha estat el lloc escollit per Salut per presentar la campanya a la comarca i Teresa Tarragó, resident de 91 anys de la residència vigatana, ha estat la primera persona en rebre la dosi de record contra la COVID-19, al braç esquerre; i la vacuna de la grip, al braç dret. I així, successivament, han rebut el vaccí l’Isabel Barrot, de 85 anys; la Carmen Roman, de 85 anys; en Bonaventura Carbonell, de 96 anys; i la Rosa Dot, de 68 anys.

La campanya iniciada aquesta setmana s’adreça a les persones que viuen a les residències -que a Osona són 2.300-, al personal que hi treballa, als professionals assistencials -que són aproximadament 1.600-, i a tots els majors de 80 anys. Després, els segon torn de vacunació s’obrirà a totes les persones majors de 60 anys i a la resta de població amb criteris de risc de complicacions de la COVID-19.

Durant la presentació, la gerent de la Regió Sanitària de la Catalunya Central, Imma Cervós, ha subratllat la importància de la vacunació, malgrat a dia d’avui la situació epidemiològica estigui estable: “Recordem que la vacunació ha sigut el punt d’inflexió per fer front a la pandèmia, i per tant fem tot aquest esforç del sistema sanitari i dels equips d’atenció primària per desplaçar-se a la residències”. Cervós ha recordat també que l’administració de la grip s’ha avançant una mica en el calendari per poder aprofitar l’acte vacunal per oferir les dues vacunes al mateix temps. “Els virus respiratoris afecten a les persones vulnerables i cal que les protegim”.

Aquestes noves vacunes estan actualitzades per fer front a les variants actuals d’òmicron, en concret la BA4 i la BA5.

Com vacunar-se

Els professionals assistencials i de les residències de CHV i la FHSC rebran properament informació per part del Servei de Prevenció sobre les dates de vacunació. La població en general podrà sol·licitar cita a través de La Meva Salut.

Les persones de 80 anys o més que no visquin en residències ja poden demanar hora al seu centre de salut habitual o a través de La Meva Salut. També hi ha equips que estan trucant proactivament a aquestes persones per planificar la seva vacunació.

Per als majors de 60 anys i per a la resta de població les cites per vacunar-se estaran disponibles a partir del 10 d’octubre i es podran vacunar a partir del 17 d’octubre. En aquestes franges més autònomes poden demanar dia i hora per la vacunació, tant de grip com de COVID-19, a través de La Meva Salut, o al centre d’atenció primària (CAP) habitual. La vacunació es farà als centres d’atenció primària o en espais habituals on vacunem durant la campanya de la grip. No preveuen l’obertura de Punts de Vacunació Poblacionals.

Vacunació contra la covid

Des de l’inici de la campanya a la RSCC s’han administrat prop de 350.000 vacunes. De fet, no s’ha deixat de vacunar des de l’inici de la campanya fa un any i mig. A hores d’ara, la cobertura de la vacuna a la ciutadania és de més del 77% (tant a la RSCC com en concret a Osona), 3 de cada 4 ciutadans estan degudament vacunats a la regió sanitària i a Osona. En els grups a qui ara s’adreça la campanya de amb segona dosi de reforç, la cobertura és superior amb gairebé el 80% amb la primera dosi de reforç. La pauta completa està administrada en 9 de cada 10 persones de més de 60 anys.

Vacunació contra la grip

El lema de la campanya de la grip d'enguany és "Aquesta tardor, vacuna't contra la grip". Aquest any, encara que la campanya contra la grip comença abans del que és habitual, les primeres vacunes que s'administren són d'alta càrrega, és a dir, estan reforçades perquè proporcionin protecció per a tot l'hivern. Catalunya ha rebut ja un total de 900.000 dosis de vacuna contra la grip, i s'espera que aquesta setmana se'n rebin unes altres 900.000. La novetat de la campanya d'enguany és la vacuna tetravalent amb dues soques del virus A i dues del virus B que s'han adaptat als virus circulants de la COVID segons les recomanacions de l'OMS.

Compartir: