Unim esforços per millorar l’atenció dels pacients amb Alzheimer

Amb motiu del Dia Mundial de l'Alzheimer, professionals dels diferents centres d'atenció intermèdia i dependència han impulsat una sèrie d'accions de sensibilització adreçades a professionals i pacients per millorar el coneixement que tenen sobre aquesta malaltia. Xerrades, formacions i la projecció d'una pel·lícula són algunes de les activitats que es faran.


Per commemorar el Dia Mundial de l'Alzheimer, la Unitat de Psicogeriatria i l'equip d'EAIA de Psicogeriatria de l'Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic ha organitzat una enquesta sobre la malaltia adreçada als professionals, que porta per títol "La Malaltia d'Alzheimer, què en sabem?". El formulari inclou preguntes referents al diagnòstic, al tractament o les pautes de maneig d'aquest tipus de pacients, entre d'altres.

L'objectiu de l'activitat és determinar el coneixement que els professionals tenen sobre l'Alzheimer, així com detectar àrees de millora per tal de continuar oferint la millor atenció possible a les persones afectades per aquesta malaltia. A més de l'enquesta, durant els mesos de setembre i octubre també s'impartiran dues formacions sobre les demències i el delírium.

El Nadal està especialitzat en l'atenció a la demència i disposa d'unitats especialitzades on resideixen les persones amb Alzheimer. Aquest dimecres 21 de setembre, l'equip de la residència ha organitzat una exposició d'objectes significatius de més de 50 anys a la recepció del centre. La iniciativa convidava als professionals, familiars dels residents i persones voluntàries a portar diversos objectes al centre residencial perquè tots ells poguessin gaudir d'una bona estona recordant-ne el seu ús. La mostra es podrà veure fins al 23 de setembre.

A més de l'exposició, la residència també ha acollit una xerrada sobre l'Alzheimer adreçada als familiars de les persones usuàries. La trobada ha estat dinamitzada per dues professionals de l'equip d'EAIA de Psicogeriatria de l'HUSC, Eva Bonjoch i Lorena Bajo. Les professionals han resolt tots els dubtes dels assistents, qui han pogut compartir les seves experiències.

Per la seva banda, l'Hospital Sant Jaume de Manlleu compta amb una Unitat de Psicogeriatria que atén pacients amb diferents tipus de demència. Paral·lelament a l'atenció ambulatòria que es fa a l'EAIA i a l'hospital de dia, el centre ofereix el seguiment a pacients i familiars cuidadors en les diferents fases de la malaltia.

Aquest any, l'equip de l'hospital ha volgut commemorar el Dia Mundial de l'Alzheimer amb la projecció d'una pel·lícula sobre aquest trastorn i un debat amb els assistents, familiars amb pacients que tenen aquesta malaltia i els principals implicats i cuidadors imprescindibles per a l'atenció d'aquesta malaltia. La sessió ha estat dirigida per professionals de l'equip assistencial de l'Hospital de dia - EAIA: Anna Bartés (psicòloga), Roser Prat (infermera), Tina Bravo (treballadora social) i el Dr. Joan Carles Rovira.

Més de 85.000 persones pateixen Alzheimer a Catalunya

L'Alzheimer és una malaltia neurodegenerativa progressiva que constitueix la forma més freqüent de demència en les persones grans. Aquest trastorn produeix una disminució de les funcions intel·lectuals, dificulta l'aprenentatge de nous conceptes i interfereix en la capacitat de la persona per fer les tasques habituals de la vida diària.

Actualment, tot i que s'està investigant i avançant en aquest camp, no existeix cap tractament que pugui combatre o detenir la malaltia, però sí que hi ha tractaments que disminueixen la seva velocitat de progressió. En aquest sentit, iniciar una planificació anticipada és essencial per a les persones afectades, especialment en les fases més inicials, on el pacient manté la seva capacitat cognitiva.

Compartir:

Exposició d'objectes antics i xerrada sobre l'Alzheimer a El Nadal
Professionals de l'equip d'EAIA i la Unitat de Psicogeriatria de l'HUSC