Com podem prevenir el suïcidi?

Aquest dissabte 10 de setembre es commemora el Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi i des de la FHSC ens sumem un any més a la campanya de conscienciació per prevenir les conductes suïcides.


El suïcidi és un problema de salut pública que cada any deixa més de 700.000 morts arreu del món, a més de causar un gran impacte en l'entorn. L'Associació Internacional per a la Prevenció del Suïcidi torna a impulsar la campanya 'Creant Esperança Mitjançant l'Acció', una iniciativa que recorda que hi ha una alternativa al suïcidi i que tots i totes podem ajudar a evitar-lo.

Què puc fer de manera individual per a la prevenció del suïcidi?
  • Detectar persones del nostre entorn que poden estar en situació de risc. Alguns dels senyals d'alarma inclouen desesperança, ràbia, actuar de manera temerària, sentir-se com si no hi hagués sortida o augment del consum d'alcohol o drogues, entre d'altres. Estigues al cas.
  • Tingues present que no cal tenir totes les respostes. L'empatia, la compassió, la preocupació, la voluntat d'ajudar i el coneixement dels recursos són clau en la prevenció del suïcidi.
  • No tinguis por a preguntar. Oferir suport i escoltar de manera genuïna i sense prejudicis redueix l'angoixa i ajuda a restaurar l'esperança. És un mite que parlar-ne pugui instigar persones vulnerables a contemplar la idea o desencadenar l'acte.
061, una veu contra el suïcidi

Aquest 2022, el Departament de Salut ha posat en marxa una taula especialitzada de professionals de salut mental per atendre casos de risc elevat de suïcidi. Es tracta d'un recurs d'assistència i atenció especialitzada adreçat a persones amb conducta o ideació suïcida, però també als seus familiars o persones properes. El servei del 061 Salut Respon (que és dins del Sistema d'Emergències Mèdiques, el SEM) està disponible les 24 hores del dia, els 365 dies de l'any.

El servei està format per un equip especialitzat en salut mental integrat per professionals dels àmbits de la infermeria, la psicologia i la psiquiatria. El professional de la taula de salut mental valora i decideix quina atenció necessita la persona: si el codi de risc suïcidi o si cal derivar-la a Urgències, posant en prealerta a l'hospital per accelerar la intervenció. També es pot proposar una derivació als serveis ambulatoris de salut mental (infants i joves (CSMIJ), adults (CSMA) o drogodependències (CASD). 

Encén una espelma per donar suport a la prevenció del suïcidi

Cada any, per tal de donar suport als que han sobreviscut després d'intentar-se suïcidar o recordar a les persones que han mort per aquesta causa, l'Associació Internacional per a l'Estudi del Dolor (IASP) impulsa una encesa d'espelmes a escala internacional. Animem a totes aquelles persones que vulguin donar suport a la prevenció del suïcidi a encendre una espelma a prop d'una finestra a les 20 h.

Compartir: