El Dr. Ferran Roca parla sobre la vitamina D al magazín de Josep Cuní 

Com aconseguim el reforç de vitamina D que no tenim? El dèficit d’aquesta vitamina afavoreix les depressions i el deteriorament cognitiu? Aquests són alguns dels interrogants que el geriatra especialista en trastorns de la marxa i l’equilibri i vitamina D de l'Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic va resoldre durant la conversa amb el periodista Josep Cuní.


Durant el transcurs de l’entrevista, el Dr. Ferran Roca va explicar, entre d’altres qüestions, per què 8 de cada 10 espanyols està per sota dels límits establerts regulats que haurien de tenir. Segons l’especialista, els habitants dels països nòrdics –països amb poc sol- presenten més vitamina D que la població espanyola perquè fan servir aliments funcionals que suplementen l’alimentació dels ciutadans amb vitamina D i, això, fa que els seus nivells pugin malgrat no tenir sol.

En aquest sentit, el Dr. Roca també va manifestar que els espanyols tenen nivells baixos d'aquesta vitamina perquè consumeixen pocs aliments rics en aquest nutrient i, tot i que és 'el país del sol', hi estan poc exposats. A aquest factor també s'hi suma, diu, que tenen la pell més pigmentada (la melanina de la pell absorbeix menys vitamina D) i que els protectors que s'usen per a prendre el sol, sovint, són protectors que no afavoreixen la formació d'aquest nutrient.

Així mateix, l’especialista també va exposar què passa a l’organisme d’una persona quan té dèficit de vitamina D. Segons ell, les manifestacions clíniques del dèficit d’aquest complement són ‘força inespecífiques’. La persona es troba amb una debilitat muscular, que pot provocar dolors ossis, caigudes, infeccions respiratòries, fractures i, fins i tot, pot arribar a afavorir el deteriorament cognitiu. 

Finalment, el Dr. Roca també va manifestar, entre d’altres qüestions, el fet que cal trobar un ‘equilibri’ per aconseguir uns nivells òptims de vitamina D. Com? En cas que s’opti per posar protector solar, recomana estar-se 15 minuts prenent el sol sense protector i, un cop passada aquesta estona, aplicar-lo. Només amb aquests 15 minuts en que el sol toca a tot el cos, es generen ‘10.000 unitats de vitamina D’, diu. Una altra manera d’augmentar els nivells és ingerint aliments que aportin aquest complement al cos com els bolets, l'alvocat, el peix blau (salmó, sardina, tonyina) i els làctics, entre d'altres. 

Recupera l’entrevista completa a l’enllaç adjunt i coneix més a fons què és la vitamina D i com tractar-ne el seu dèficit. 

Compartir:

Enllaços relacionats