Treballem per garantir una alimentació segura i eficaç en pacients amb disfàgia

Amb motiu del Dia Mundial de la Disfàgia, 12 de desembre, volem posar èmfasi en la importància d'adaptar la dieta dels pacients que pateixen aquesta patologia així com la consistència dels aliments que ingereixen amb l'objectiu de garantir una alimentació segura i eficaç.


La disfàgia és un trastorn que dificulta o impedeix el pas dels aliments sòlids o líquids de la boca fins a l'estómac que afecta principalment a gent gran i pacients amb demències. Pot provocar desnutrició, deshidratació, pneumònies de repetició i fins i tot la mort.

L'Anna Noguera i la Sara Alababidi són les dues terapeutes ocupacionals de l'Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic que es cuiden de valorar i tractar els pacients amb aquesta patologia. Les professionals, formades en deglució, destaquen que, a banda de detectar i interpretar de forma ràpida els senyals de patir disfàgia és molt important controlar l'alimentació en aquest tipus de pacients.

En aquest sentit, l'ús d'espessants a tots els líquids, un control de la textura dels aliments sòlids i una mediació correcta són claus perquè els àpats siguin segurs i eficaços. Per això, per commemorar el Dia Mundial de la Disfàgia d'enguany, els professionals de l'HUSC han volgut centrar aquesta jornada en els esmorzars i han elaborat un cartell amb una sèrie de consells adreçats als professionals i cuidadors. El pòster, que es distribuirà per les diferents plantes de l'hospital, dóna una sèrie de pautes sobre com cal actuar en aquests àpats:

  • Ús d'espessants: Si una persona té pauta d'espessants, cal seguir-la per a qualsevol líquid (llet, infusions...).
  • El pa torrat, les galetes i la xocolata són aliments d'alt risc d'ennuegament. És més segur substituir-los per aliments més tous com ara magdalenes o pa de pessic o barrejar-los amb llet perquè quedi una textura homogènia.
  • Prepara l'esmorzar i la medicació de manera que sigui segur i sense risc d'aspiracions.

Compartir: