L’Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic avança en l’aplicació de teràpies biològiques per a la cura de ferides

La posada en marxa d'una nova sala blanca incrementarà la seguretat i els resultats d'aquesta innovadora tècnica, així com la capacitat del Grup de Recerca TR2LAB per seguir perfeccionant els tractaments


La nova Àrea Ambulatòria de l'Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic (HUSC) ha permès ampliar i modernitzar -entre altres- els equipaments de l'Hospital de dia. Entre els dispositius que ha estrenat el centre, destaca una sala blanca d'última generació per a l'enginyeria tissular: un espai dissenyat especialment per garantir el control i l'esterilitat de les condicions ambientals, i que facilitarà l'aplicació i investigació de teràpies avançades amb gens, cèl·lules o teixits.

Curar millor i més ràpid

Una de les principals línies d'especialització i recerca del HUSC és l'atenció a les ferides complexes. Més enllà dels tractaments convencionals, des de fa vuit anys la Unitat Clínica de Ferides d'aquest centre utilitza una innovadora teràpia biològica per tractar les úlceres basada en els 'factors de creixement autòlegs'. Aquesta tècnica consisteix en extreure i centrifugar la sang del pacient per seleccionar la part amb més concentració de plaquetes la qual, després d'un procés d'activació que permet l'alliberació de factors de creixement, s'aplica sobre la superfície de la ferida. L'aplicació d'aquesta teràpia biològica amb factors de creixement obtinguts del propi pacient permet accelerar el procés de cicatrització de ferides de difícil curació. La nova sala blanca de l'Hospital permetrà seguir aplicant aquesta i altres tècniques que requereixen de la manipulació de productes biològics de forma més precisa, segura i amb millors resultats terapèutics.

Aquest vol ser un equipament a disposició de tot el territori per avançar en aspectes terapèutics i de recerca. Les noves instal·lacions serviran als investigadors del Grup de recerca en reparació i regeneració tissular (TR2Lab), per avançar en l'estudi de tractaments que afavoreixen la regeneració de teixits. D'una banda, identificant millor els paràmetres clínics que dificulten la reparació de teixits -un dels principals obstacles a l'hora de tractar les úlceres- i, de l'altra, millorant la comprensió dels mecanismes biològics implicats en el procés de curació per tal d'identificar patrons amb valor pronòstic d'evolució de la ferida que podrien ser de gran utilitat en la presa de decisions clíniques.

El Grup de recerca TR2Lab ha rebut subvencions de diferents fons estatals i europeus de suport a la investigació (FIS i FEDER)* a través dels quals podrà col·laborar amb aquesta sala blanca per continuar desenvolupant i aprofundint les seves investigacions en l'ús de teràpies biològiques i, alhora, poder traslladar els seus resultats a la millora de l'atenció dels pacients. La nova sala blanca de l'HUSC ha estat homologada per l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris.

(*) El Grup de recerca TR2Lab lidera el projecte FIS PI19/01379, del Fondo de Investigación en Salud, i participa en l'ajut rebut per la UVic-UCC per desenvolupar el Projecte d'Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) d'Osona en el marc del Programa Operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020 (Ref. 001-P-000382 - operació Equipaments de recerca i innovació en l'àmbit de la salut).

Compartir: