Santa Creu participa en un projecte de recerca sobre telerehabilitació per facilitar la recuperació dels ictus

La investigació, que es durà a terme a l'Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic i a l'Hospital Sant Jaume de Manlleu, vol millorar la situació dels pacients durant la fase de rehabilitació al seu domicili


El Servei de Rehabilitació del Consorci Hospitalari de Vic i la Fundació Hospital de la Santa Creu assajarà l'ús d'una nova tecnologia de rehabilitació a distància per a persones que han patit un ictus. En l'estudi, que forma part d'un projecte de recerca liderat per l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i l'empresa per Vodafone, hi participen un grup de pacients que estan sent tractats a l'Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic (FHSC) i a l'Hospital Sant Jaume de Manlleu (CHV).

Com funciona?

El sistema de telerehabilitació es basa en unes tauletes que porten instal·lades un conjunt d'aplicacions, intuïtives i fàcils d'utilitzar, amb les quals els pacients poden realitzar els exercicis de recuperació motora des del seu domicili. A través de la plataforma, el terapeuta envia de manera personalitzada al pacient els exercicis en format multimèdia (text, foto i/o vídeo). Aquest s'hi connecta des de casa quan vol iniciar la sessió i tots els exercicis que realitza queden gravats en vídeo, de manera que el professional pot supervisar la seva evolució i anar adequant el tractament.

Recuperar-se millor i més còmodament

L'objectiu de l'estudi és demostrar la utilitat d'aquesta tecnologia en la recuperació dels pacients i la seva contribució a millorar-ne els dèficits funcionals -motricitat fina, coordinació manual, patrons de moviment de les extremitats superiors- un cop ja han pogut tornar al domicili. Un aspecte clau si es té en compte que el procés de recuperació sol ser llarg i els afectats poden tenir dificultats per desplaçar-se.

La plataforma de telerehabilitació és un projecte desenvolupat per Vodafone i per la Fundació Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut de Recerca, i és una de les principals innovacions que es van presentar al Mobile World Congress a nivell d'eSalut. El programa ja ha estat testejat amb èxit a l'hospital barceloní i, ara, també se'n podran beneficiar els pacients d'Osona gràcies al conveni que el servei territorial de Rehabilitació del Consorci Hospitalari de Vic i la Fundació Hospital de la Santa Creu han establert amb aquest centre per participar en el projecte de recerca.

Compartir: